Blogi

(Uusin ensin)


26.4.2018

Mihin älyrakentaminen on menossa? (Otteita Insinööriliiton seminaarista)

Viime torstaina oli Metropoliassa AMK:ssa varsin vaikuttava Insinööriliiton järjestämä seminaari älyrakentamisesta, esiintyjänä mm. palkittu konsultti Max Levander Rambollista.

Maxin teemana oli virtuaalitodellisuuden ja lisätyn todellisuuden hyödyntäminen tilaajan sielunmaisemaa erittäin kirkkaasti ymmärtävästä näkökulmasta. Hänen mukaan suunnittelussa keskitytään asiakasnäkökulmasta yhä hyvin triviaaleihin kysymyksiin, ja puhutaan eri kieltä, vaikka asiakkaat/rakennuksen käyttäjät pitäisi päinvastaisesti osallistaa ratkaisun määrittelemiseen. Mietitään esim. ontelolaatan kuormitusta, vaikka ydin olisi siinä, mitä toimintoja varten rakennus rakennetaan. Todellisuudessa rakennusvaihe on asiakkaalle vain ”tilapäinen häiriö”.

KS. VIDEO https://youtu.be/GXyN8Hr6Fo8

(Kameran ulkopuolelle jäänyt kohta)

Suunnittelijan näkökulma rakennushankkeesta:


Miten koko hanke yleensä esitetään:


Asiakkaalle rakentaminen on tilapäinen häiriö jotta voidaan jatkaa haluttuja toimintoja:

Muuta tapahtumasta

Joita yksityisyydensuojakysymykset eivät hirvitä, kannattaa katsoa myös Tomi Teikon (Tietoa) näkemys sensoriteknologian kehityksestä. Tomin vision mukaan toimimme pian itse antureina osana rakennuksen sisäolosuhteiden hallintaa biometristen laitteiden avulla. Lisäksi kärpäsen kokoiset robotit lentävät sisätiloissa tutkien mikroilmeistämme olemmeko tyytyväisiä vai ei. Tomin työpaikkalla on nyt kokeiltu mukana kuljetettavaa tägiä josta toiset työntekijät näkevät jatkuvasti missä kukakin liikkuu.

Yleisökysymykset olivat odotetusti kriittisiä, ja Facebookin kaltaiset ilmiöt otettiin esiin useammasta eri näkökulmasta.

Aivan alussa koko seminaari alkoi tarkalla selonteolla yksityisyyden suojaan liittyen siitä keitä ja mitä tapahtumassa kuvataan, ja minkä penkkirivillä istuvien takaraivo saattaa esitysten aikana videolla vilahtaa. Se tuntui mukavalta ja huomioonottavaiselta, mutta myöhemmin antoi myös mittakaavaa sille minkälaisten muutosten kanssa olemme tekemisissä jos edellisen esityksen teknologiat tulevat rakennuksiin.

KS. VIDEO https://youtu.be/e1c_5oMBijc

 


26.4.2018

Tervetuloa Eksergian Blogiin!

Blogia pidetään rakennusalan tapahtumista ja ilmiöistä jotka koskevat Eksergiaa ja verkkokoulutusta. Blogi toimii periaatteella uusin julkaisu ylimpänä.

 


Kirjoittaja

Maaria Laukkanen, Eksergian toimittaja ja perustaja

 

Copyright © 2018 Eksergia.fi. All Rights Reserved.