Uutiset


19.7.2018

Eksergiaan uusi Spokesperson

Eksergian uusi tiedottaja (oik.) kiittää häntä tuurannutta Peraa (vas.) hyvästä työstä! Pera palveli Eksergiaa useita vuosia, kunnes Eksergian oma hahmo saatiin valmiiksi. Hänet löydettiin Eksergiaan avoimesta kuvapankista (bugmenot, OpenClipArt). Idea Eksergian ikiomasta Spokespersonista on muhinut liki sivuston perustamisesta. Konseptin kirkastuttua löytyi sille myös viimeistelijä ja animoija Pinar (Fiverr.com). Hahmo esiintyy jatkossa erinäissä yhteyksissä opetusaineistoa, sosiaalisessa mediassa sekä mm. opetusvideoiden alkuun tulevassa introissa.

”Pera”, ansaittu palkinto ja uusi jatkaja


25.6.2018

Kokeilussa SlideWiki

Eksergiassa kokeillaan uutta työkalua esityksien rakentamiseen, SlideWikiä. Idea Eksergiassa on, että jokainen voi ladata esityksiä koneelleen, muokata ja kommentoida, myös online. Tähän tarkoitukseen on toiminut kiitettävästi Google Slides.

SlideWiki on kuitenkin periaatteeltaan ja tarkoitukseltaan enemmän rakennettu juuri Eksergiaa varten. Sen takana on voittoa tavoittelematon avoimen lisenssin taho, ja käyttöliittymä tarjoaa mm. erinomaiset mahdollisuudet kalvokohtaisten lähteiden lisäämiseen. Jokaisen muokkaajan kädenjälki jää lokiin näkyvästi muiden tiedoksi.

SlideWikiä koekäytetään parhaillaan Eksergian englanninkielisissä esityksissä. SlideWikiin on verkkosivujen mukaan tulossa pian työkalu joka hyödyntää Google Translatea, ja minkä tahansa kalvon kääntäminen englanniksi tulee nopeutumaan huomattavasti.

Lukijoiden kannalta mikään olennainen ei muutu ja esityksiä voidaan edelleen lukea nuolista painamalla. Mutta jos haluaa muokata, kommentoida tai ladata esityksen, tai saada sen kokoruututilaan, tehdään se SlidesWikin kautta. Käyttöliittymä ko. editointipöydällä on pientä opettelua vaativa. Mutta vastaa pitkälti perinteistä PowerPointtia. Mikäli SlidesWiki tulee Eksergiaan pysyvästi, laaditaan sen käytöstä opetusvideoita.

Ensimmäisten testien jälkeen esityksen rakentaminen on SlidesWikissä edeltäjäänsä Google Slidesia huomattavasti hitaampaa, ja ulkoasun muokkaus melkein olematonta. Mutta muut mainitut tekijät houkuttelevat jatkamaan kokeilua.

Katsotaan miltä alkaa vaikuttamaan. Palautetta ja kokemuksia otetaan mielellään vastaan!

SlideWiki verkkosivut


22.6.2018

Askel kansainvälisyyteen

Kuluneen viikon aikana Eksergiaan on onnistuneesti asennettu ensimmäiset englanninkieliset ominaisuudet ja sivut. Toivottavasti arviota pidemmäksi venynyt huoltokatko ei aiheuttanut käyttäjille häiriötä! 

Englanninkielisen aineiston tavoite on pitkässä juoksussa toimia suomalaisen kestävän rakentamisen osaamisen ikkunana ulkomaille. Eksergian teemat palvelevat teoriassa kaikkia niitä alueita, joissa lämmitystarve on suurempi kuin jäähdytyksen, kuten Pohjois-Eurooppaa, Pohjois-Amerikkaa ja Pohjois-Aasiaa.

Käännöksen alla oleville aineistoille on ensimmäisen kerran käyttöä jo ensi viikolla 27.6. Saksassa Dresdenissä. Puolituntinen ”Experiences of Online Service” -esitys Eksergiasta pidetään kansainväliselle SEER (Towards Sustainable and Energy Efficient Real Estate Education and training) Erasmus-hankkeen jäsenille. 


26.4.2018

Mihin älyrakentaminen on menossa? (Otteita Insinööriliiton seminaarista)

Viime torstaina oli Metropoliassa AMK:ssa varsin vaikuttava Insinööriliiton järjestämä seminaari älyrakentamisesta, esiintyjänä mm. palkittu konsultti Max Levander Rambollista.

Maxin teemana oli virtuaalitodellisuuden ja lisätyn todellisuuden hyödyntäminen tilaajan sielunmaisemaa erittäin kirkkaasti ymmärtävästä näkökulmasta. Hänen mukaan suunnittelussa keskitytään asiakasnäkökulmasta yhä hyvin triviaaleihin kysymyksiin, ja puhutaan eri kieltä, vaikka asiakkaat/rakennuksen käyttäjät pitäisi päinvastaisesti osallistaa ratkaisun määrittelemiseen. Mietitään esim. ontelolaatan kuormitusta, vaikka ydin olisi siinä, mitä toimintoja varten rakennus rakennetaan. Todellisuudessa rakennusvaihe on asiakkaalle vain ”tilapäinen häiriö”.

KS. VIDEO https://youtu.be/GXyN8Hr6Fo8

(Kameran ulkopuolelle jäänyt kohta)

Suunnittelijan näkökulma rakennushankkeesta:


Miten koko hanke yleensä esitetään:


Asiakkaalle rakentaminen on tilapäinen häiriö jotta voidaan jatkaa haluttuja toimintoja:

Muuta tapahtumasta

Joita yksityisyydensuojakysymykset eivät hirvitä, kannattaa katsoa myös Tomi Teikon (Tietoa) näkemys sensoriteknologian kehityksestä. Tomin vision mukaan toimimme pian itse antureina osana rakennuksen sisäolosuhteiden hallintaa biometristen laitteiden avulla. Lisäksi kärpäsen kokoiset robotit lentävät sisätiloissa tutkien mikroilmeistämme olemmeko tyytyväisiä vai ei. Tomin työpaikkalla on nyt kokeiltu mukana kuljetettavaa tägiä josta toiset työntekijät näkevät jatkuvasti missä kukakin liikkuu.

Yleisökysymykset olivat odotetusti kriittisiä, ja Facebookin kaltaiset ilmiöt otettiin esiin useammasta eri näkökulmasta.

Aivan alussa koko seminaari alkoi tarkalla selonteolla yksityisyyden suojaan liittyen siitä keitä ja mitä tapahtumassa kuvataan, ja minkä penkkirivillä istuvien takaraivo saattaa esitysten aikana videolla vilahtaa. Se tuntui mukavalta ja huomioonottavaiselta, mutta myöhemmin antoi myös mittakaavaa sille minkälaisten muutosten kanssa olemme tekemisissä jos edellisen esityksen teknologiat tulevat rakennuksiin.

KS. VIDEO https://youtu.be/e1c_5oMBijc


26.4.2018

Tervetuloa Eksergian uutisiin!

Uutisia kerrotaan rakennusalan ilmiöistä jotka voivat kiinnostaa Eksergian lukijoita. Lisäksi täällä tiedotetaan Eksergia-sivustoon liittyvistä päivityksistä ja muutoksista.

Ylläpitäjä

Maaria Laukkanen, Eksergian toimittaja ja perustaja


 

Copyright © 2018 Eksergia.fi. All Rights Reserved.