Esimerkki: Järvenpään nollaenergiatalo

Perustiedot
Rakennusvuosi 2010
Energiatehokkuus Nettonollaenergiatalo, Energiatodistus (2013): A-luokka
Käyttötarkoitus Senioritalo
Koko 4 417 k-m², 1 710 asm², 6 kerrosta, 44 huoneistoa
Sijainti Jampankaari 6, Järvenpää
Rakennuttaja Järvenpään Mestariasunnot Oy

Rakenteet
Rakenne Kuvaus U-arvo [W/(m²K)]
Ulkoseinät Sandwich-elementti, 300 mm polyuretaani 0,08
Yläpohja Ontelolaatta, 560 mm muovieriste 0,07
Alapohja Maanvarainen, betonilaatta 0,10
Ikkunat Matalaenergiaikkunat 0,76
Ilmatiiviys n50 [1/h]
0,35
A/V-suhde Erittäin kompakti muoto
Ilmanvaihto
Järjestelmät Kuvaus
IV-koneet Huoneistokohtaiset tulo- poistoilmanvaihtolaitteet
Lämmön talteenotto IV-koneet varustettu tehokkaalla lämmön talteenotolla, hyötysuhde 80 %
Esilämmitys 2 x 200 m syvää porakaivoa esilämmittävät tuloilmaa talvisin ja viilentävät kesäisin
Energiaratkaisut
Järjestelmät Kuvaus
Lämmöntuotto Lämpö tuotetaan suurimmaksi osaksi aurinkokeräimillä (35 kpl 2,5 m² kokoisia tyhjiöputkikeräimiä). Huipputehontarve saatiin alunperin kaukolämmöstä, mutta rakennus siirtyi myöhemmin lämpöpumppuihin, sillä tontille oli muutenkin rakennusta varten porattuna porakaivoja tuloilman esilämmittämistä- ja vapaaviilennystä varten.
Lämpövaraajat Rakennuksessa on kolme 3 m³ energiavaraajaa.
Lämmönjako Lämpö jaetaan pääasiassa lattialämmitysputken avulla, joka pienen lämmitystarpeen vuoksi reunustaa huoneistoissa ainoastaan rakennuksen ulkoseinää, jossa lämmityksen tarve on suurin. Lattialämmitysputket myös märkätiloissa.
Jäähdytys/viilennys Kaksi 200 m syvää porakaivoa viilentävät tuloilmaa kesäisin. Passiivisia viilennyskeinoja, kuten leveät parvekkeet ja auringonsuojaukset hyödynnetty kattavasti. Osa aurinkopaneeleista toimii myös ikkunan varjostimina, jolloin varjostimien ylimääräisistä kuluista on vältytty.
Sähköenergiantuotanto Rakennuksessa on yhtensä 102 m² aurinkopaneeleja (72 kpl) ja on suunniteltu kattamaan vuositasolla talotekniikan energiankulutuksen. Sähköä saadaan myös hissin jarrutusenergiasta. Rakennuksessa otettiin vuonna 2015 käyttöön Suomen ensimmäinen sähkövarasto.
Automaatio Rakennuksen taloteknisiä järjestelmiä ohjataan kattavalla taloautomaatiojärjestelmällä. Rakennukseen on asennettu antureita sekä reaaliaikainen seurantajärjestelmä joista saatua tietoa käytetään talotekniikan optimointiin sekä tutkimus- ja kehityskäyttöön.
Käytön energiatehokkuuten kannustavat tekijät  

Lähteet

Linkkejä

Palaute

 

CC BY 4.0 Esimerkki: Järvenpään nollaenergiatalo, jonka tekijä on Eksergia.fi, annetaan käyttöön lisenssillä Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen Lisenssi.