Uutiset


27.5.2019

Chatbot -assistentti ajoittain koekäytössä

Tarkoituksena on löytää käyttäjää täysin häiritsemätön keino olla avuksi tiedon löytämisessä, palautteen anatamisessa ym. yleisimmissä kysymyksissä. Pahoittelemme mahdollisia häiriöitä parhaan vaihtoehdon etsinnöissä!


7.1.2019

Ongelmia etusivun kuvanäkymissä – ratkaistu osittain

Eksergian etusivulla on kuvien näyttöön liittyviä ongelmia. Osa kuvista jouduttiin poistamaan sillä tuntemattoman syyn vuoksi muut kuin täysin neliön muotoiset kuvat sekoittivat ruutuasetelman. Uusien kuvien korvaus on käynnissä, pahoittelemme häiriötä!


2.11.2018

Energiaratkaisuja tutkimassa Välimeren ilmastossa

Eksergian Maaria Laukkanen oli syys-lokakuun aikana noin kaksi kuukautta Climate-KIC Pioneers into Practice ohjelman kautta Kyproksen Athienou -kunnan pormestarin energia-apulaisena. Kunta omistaa useita rakennuksia, kuten kunnantalon, kerho- ja koulurakennuksia, urheiluhallin, vanhusten talon jne. Tarkoitus oli valita kaksi kohdetta ja tuottaa niille alustavia energiatehokkuutta parantavia toimenpide-ehdotuksia. Kokemus oli erittäin avartava. Yllättävän samanlaisten asioiden kanssa painitaan Kyproksella kuin Suomessakin. Alla Laukkasen Lähienergialiitolle kirjoittamia blogeja aiheesta.


8.10.2018

Eksergian ”tuomion kelloa” siirretty

Eksergiaa tietokoneella selainneille on tullut tutuksi oikeassa yläkulmassa oleva laskuri, joka laskee taaksepäin vuoteen 2050, jolloin hiilipäästöjen, ml. rakennusalan ilmastopäästöt, pitäisi ilmastotieteen mukaan olla nolla. IPCC (YK:n ilmastopaneeli International Panel on Climate Change) julkaisi kuitenkin ankaran tuoreen ilmastoraportin 7.10.2018, jonka mukaan lähivuodet ovat kaikkein tärkeimmät. Tekoja on saatava aikaan vuoteen 2030 mennessä. Myös Eksergian laskuria on sen mukaan päivitetty nakuttamaan vuoteen 2030. Rakennuksien energiatehokkuuden parantaminen on yksi  kustannustehokkaimmista keinoista ilmastonmuutoksen hillinnässä.


2.10.2018

Eksergia esiintyi Uutta avointa energiaa -hankkeen loppuseminaarissa

Eksergia osallistui kolmivuotiseen Uutta Avointa energiaa -hankkeeseen jossa tuotettiin massaverkkokursseja (MOOC) energiatehokkaasta rakentamisesta useiden ammattikorkeakoulujen voimin. Muunmuassa Eksergian energialaskuri sekä avoimet valokuvat erinäisistä energiaratkaisuista olivat projektin käytössä. Eksergian Maaria Laukkanen sai pitää verkossa järjestetyssä hankkeen päätösseminaarissa loppupuheenvuoron rakennusalan koulutuksen tulevaisuusnäkymistä. Huomiot perustuivat Eksergiasta saatuihin kokemuksiin, digitalisaatioon liittyviin odotuksiin sekä opettajien asemaan kun rakentamisen päästöt on pian tavalla tai toisella saatava alas. Laukkasen puhe tuli työmatkasta johtuen Kyprokselta käsin, ja muutama kokemus ja huomio liittyi myös sieltä saatuihin tuoreisiin kokemuksiin energiaosaamisen tarpeista Välimerellä. Uutta avointa energiaa -hankkeelle on myönnetty Vuoden Lähienergiaratkaisija 2018 -palkinto.


23.8.2018

Itsetehdyn saunalautan miehistössä Tallinnaan

Eksergian Maaria Laukkanen oli elokuussa 16 tuntia kestäneessä seikkailussa keksijä Janne Käpylehdon miehistössä. Mm. tietokirjailijana ja aurinkosähköasiantuntijana tunnettu Käpylehto on kuuluista erilaisista härveleistä, jotka tekee energiasta hauskaa. Kesällä 2018 yhteisöllistä ja mukavaa rakentelua sisältänyt puurakenteinen ja sähköperämoottoreilla ja aurinkopaneeleilla toimiva projekti sai uuden käänteen, kun sillä päätettiin ajaa Tallinnaan Viron itsenäisyyspäivänä. Helsingin sanomat:  Helsinkiläinen keksijä matkasi saunalla Tallinnaan – ”Hurja meno, mutta on grillattu ja saunottu” https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000005797003.html


19.7.2018

Eksergiaan uusi Spokesperson

Eksergian uusi tiedottaja kiittää häntä tuurannutta Peraa hyvästä työstä! Pera palveli Eksergiaa useita vuosia, kunnes Eksergian oma hahmo (ks. video) saatiin valmiiksi. Pera löytyi Eksergiaan avoimesta kuvapankista (bugmenot, OpenClipArt). Idea Eksergian ikiomasta tiedottajasta on muhinut liki sivuston perustamisesta. Konseptin kirkastuttua löytyi sille myös viimeistelijä ja animoija (Pinar, Fiverr.com). Hahmo esiintyy jatkossa erinäissä yhteyksissä opetusaineistoa, sosiaalisessa mediassa sekä mm. opetusvideoiden alkuun tulevassa introissa.


25.6.2018

Kokeilussa SlideWiki

Eksergiassa kokeillaan uutta työkalua esityksien rakentamiseen, SlideWikiä. Idea Eksergiassa on, että jokainen voi ladata esityksiä koneelleen, muokata ja kommentoida, myös online. Tähän tarkoitukseen on toiminut kiitettävästi Google Slides.

SlideWiki on kuitenkin periaatteeltaan ja tarkoitukseltaan enemmän rakennettu juuri Eksergiaa varten. Sen takana on voittoa tavoittelematon avoimen lisenssin taho, ja käyttöliittymä tarjoaa mm. erinomaiset mahdollisuudet kalvokohtaisten lähteiden lisäämiseen. Jokaisen muokkaajan kädenjälki jää lokiin näkyvästi muiden tiedoksi.

SlideWikiä koekäytetään parhaillaan Eksergian englanninkielisissä esityksissä. SlideWikiin on verkkosivujen mukaan tulossa pian työkalu joka hyödyntää Google Translatea, ja minkä tahansa kalvon kääntäminen englanniksi tulee nopeutumaan huomattavasti.

Lukijoiden kannalta mikään olennainen ei muutu ja esityksiä voidaan edelleen lukea nuolista painamalla. Mutta jos haluaa muokata, kommentoida tai ladata esityksen, tai saada sen kokoruututilaan, tehdään se SlidesWikin kautta. Käyttöliittymä ko. editointipöydällä on pientä opettelua vaativa. Mutta vastaa pitkälti perinteistä PowerPointtia. Mikäli SlidesWiki tulee Eksergiaan pysyvästi, laaditaan sen käytöstä opetusvideoita.

Ensimmäisten testien jälkeen esityksen rakentaminen on SlidesWikissä edeltäjäänsä Google Slidesia huomattavasti hitaampaa, ja ulkoasun muokkaus melkein olematonta. Mutta muut mainitut tekijät houkuttelevat jatkamaan kokeilua.

Katsotaan miltä alkaa vaikuttamaan. Palautetta ja kokemuksia otetaan mielellään vastaan!


22.6.2018

Askelia kansainvälisyyteen

Kuluneen viikon aikana Eksergiaan on onnistuneesti asennettu ensimmäiset englanninkieliset ominaisuudet ja sivut. Toivottavasti arviota pidemmäksi venynyt huoltokatko ei aiheuttanut käyttäjille häiriötä!

Englanninkielisen aineiston tavoite on pitkässä juoksussa toimia suomalaisen kestävän rakentamisen osaamisen ikkunana ulkomaille. Eksergian teemat palvelevat teoriassa kaikkia niitä alueita, joissa lämmitystarve on suurempi kuin jäähdytyksen, kuten Pohjois-Eurooppaa, Pohjois-Amerikkaa ja Pohjois-Aasiaa.

Käännöksen alla oleville aineistoille on ensimmäisen kerran käyttöä jo ensi viikolla 27.6. Saksassa Dresdenissä. Puolituntinen ”Experiences of Online Service” -esitys Eksergiasta pidetään kansainväliselle SEER (Towards Sustainable and Energy Efficient Real Estate Education and training) Erasmus-hankkeen jäsenille.


9.11.2016

Eksergiasta uutisoitu Kestävä Energiatalous -verkkojulkaisussa

Kestävä Energiatalous on verkossa ilmestyvä lehti joka keskittyy uusiutuvien energialähteiden ja energiansäästön monikanavaiseen puolestapuhumiseen. Eksergiasta otsikoitiin julkaisussa näin Eksergia tuo ymmärrystä rakentamiseen ja energiatehokkuuteen. Artikkelissa kerrottiin luotettavan tiedon kasvavasta tarpeesta ja minkälaisella sisällöllä Eksergia pyrkii kysyntään vastaamaan. Koko artikkeli on luettavissa täältä https://www.energiatalous.fi/?p=606 (lisätty 9.11.2016). 


26.10.2016

Energian tulevaisuus – suomalainen energiajärjestelmä vuonna 2050

Tampereella vuosittain järjestettävillä Energia-messuilla kutsuttiin paneelikeskusteluun energia-aiheesta kirjoittavia bloggaajia otsikossa kirjoitetusta aiheesta. Eksergian Maaria Laukkanen oli yksi panelisteista.  

”Keskusteluun osallistuvat energiabloggari Tuomas Vanhanen, energiatehokkaan rakentamisen Exergia-wikin perustaja Maaria Laukkanen ja tietokirjailija-bloggari Rauli Partanen. Virallisten energia-alaa edustavien tahojen ääntä tuovat keskusteluun Energiateollisuus ry:n uusi toimitusjohtaja Jukka Leskelä, WEC Finlandin toiminnanjohtaja Lauri Muranen ja Lappeenrannan teknillisen yliopiston professori Jero Ahola. Paneelikeskustelua moderoi aiemmin aktiivisesti blogannut, nykyään energia-asiantuntijana toimiva Riku Merikoski. Paneelin lopussa myös yleisön edustajilla on mahdollisuus osallistua keskusteluun.”

Lisää tietoa sekä yhteenveto paneelikeskustelusta on luettavissa täältä: https://energiamessut.fi/–Energian_tulevaisuus_-paneeli–/sivu.tmpl?sivu_id=8753

Energian tulevaisuus -paneelissa Rauli Partanen (vas.), Jukka Leskelä, Maaria Laukkanen, Tuomas Vanhanen, Lauri Muranen ja Jero Ahola. Kuva: Eevariikka Ruopas

2.12.2016

YouTube-opetusvideot uusiutuvasta energiasta

Eksergia aloittaa Lähienergialiiton kanssa YouTube –opetusvideohankkeen uusiutuvasta energiasta. Tarkoituksena on tuottaa neutraali videoperhe, joka kattaa kaikki olennaisimmat uusiutuvan energian ja energiatehokkuuden ratkaisut. Projekti tehdään yhteistyössä yritysten ja Sähköturvallisuuden edistämiskeskusen (STEK) kanssa. Eksergia vetää projektia ja käsikirjoittaa ja toteuttaa videot yhdessä media-alan ammattilaisten kanssa. Katsottavissa tällä hetkellä ovat seuraavat videot:

Kuvakaappauksia geoenergia -videosta:

Alla on hankkeen traileri:


Tervetuloa Eksergian uutisiin!