Esimerkki: Viikin ympäristötalo

Perustiedot
Rakennusvuosi 2011
Energiatehokkuus Lähes nollaenergiatalo, E-luku: 85 kWhE/(m² a), ET-luku: 75 kWh/(m² a)
Käyttötarkoitus Toimistorakennus
Koko
6 700 m², 240 henkilön työtilat, kokoustiloja, kahvila sekä näyttelytila
Sijainti Viikinkaari 2, Helsinki
Rakennuttaja HKR-rakennuttaja

Rakenteet
Rakenne Kuvaus U-arvo [W/(m²K)]
Ulkoseinät Betonirunko 0,17
Yläpohja 0,09
Alapohja 0,16
Ikkunat Energiatehokkaat lämpölasit, g-arvo 0,34 0,8
Ilmatiiviys n50 [1/h]
0,56, alle passiivitalon tason.
A/V-suhde Koko rakennuksen muoto optimoitu päivänvalon, aurinkoenergian sekä jäähdytystarpeen minimoinnin perusteella simulaatioiden avulla. Rakennuksen valokuilut (2 kpl) siroavat päivänvaloa toimistotiloihin mikä vähentävät valaistuksen tarvetta. Päätyseinän ikkunoita ympäröi valoa heijastavat rakenteet, jotka vähentävät suoran ja häikäisevän valon määrää mutta lisäävät sirottua ja häikäisemätöntä valoa. Välipohjat valettu pääosin paikan päällä hiilipäästöjen minimoimiseksi. Etelään suunnattu lasirakenteinen kasoisjulkisivu vähentää lämmityksen tarvetta lämmityskaudella ja varjostaa kesäisin. Rakennuksen tilat on suunniteltu mahdollisimman muuntojoustaviksi.
Ilmanvaihto
Järjestelmät Kuvaus
IV-koneet Rakennuksessa on keskitetty, vyöhykekohtainen ja matalapaineinen koneellinen tulo-poistoilmanvaihto. SPF-luku 1,3 kW/m³/s. Ilmanvaihtoa ohjataan mm. lämpötilan sekä hiilidioksidipitoisuuden mukaan.
Lämmön talteenotto Tehokas, regeneratiivinen LTO, hyötysuhde 75 %. Myös wc-tilojen poistoilmasta otetaan lämpö talteen erillisellä järjestelmällä.
Esilämmitys Esilämmitys tapahtuu kaukolämmöllä tai jäähdytetään kalliojäähdytyksellä.
Energiaratkaisut
Järjestelmät Kuvaus
Lämmöntuotto Kaukolämpö, laskennallinen tilojen ja ilmanvaihdon lämmitysenergiantarve 26 kWh/(m² a)
Lämpövaraajat
Lämmönjako Tavalliset lämpöpatterit
Jäähdytys/viilennys Jäähdytyspallkit (yksilöllinen säätömahdollisuus 1-2 °C) toimivat vapaajäähdytyksellä. Tontille on porattu porakaivoja (25 x 200 m) joiden viileä vesi viilentää tuloilmaa ja jäähdytyspalkkeja (esilämmittää tuloilmaa talvisin). 2 MWh/a pumpun sähkönkulutuksella on mahdollista tuottaa 68 MWh/a jäähdytysenergiaa. Rakennuksen ikkunavarjostukset ja suuntaukset on optimoitu jäähdytysenergian minimoisieksi. Kaksoisjulkisivuun on asennettu aurinkopaneeleita ikkunoita liialta auringonpaisteelta strategisiin kohtiin. Laskennallinen jäähdytystarve 10,6 kWh/(m² a) ja jäähdytystehon tarve 40 W/m². Jäähdytyspiikin nousu tämän korkeammaksi on edistetty myös sallimalla jäähdytys yöaikaan. Atrium tilaa ei jäähdytetä ollenkaan.
Automaatio Rakennuksen taloteknisiä järjestelmiä ohjataan kattavalla taloautomaatio- ja mittausjärjestelmällä.
Sähköenergiantuotanto Rakennuksessa on 572 m² aurinkopaneeleja (julkisivut 500 m²) ja kattaa kesäisin lähes kaiken rakennuksen sähköenergiantarpeen. Aurinkosähköjärjestelmän teoreettinen huipputeho on 60 kWp ja arvioitu vuosituotto 45 MWh. Rakennuksessa on myös neljä 80 W tuuliturbiinia.
Käytön energiatehokkuuteen kannustavat tekijät Yleisissä tiloissa on automaattiohjatut LED-valaisimet jotka palavat tarpeen mukaisella teholla KNX-tekniikan avulla. Käytössä on luonnonvalo- liike- ja aikaohjaus. Työpisteissä on kohdennettu valaistus. Portaiden käyttöä haluttu kannustaa arkkitehtuurisin keinoin. Aulassa näyttötaulu joka kertoo rakennuksen energiankulutuksesta ja -tuotannosta kävijöille ja käyttäjille reaaliaikaisesti.

Lähteet

Palaute

CC BY 4.0 Esimerkki: Viikin ympäristötalo, jonka tekijä on Eksergia.fi, annetaan käyttöön lisenssillä Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen Lisenssi.