Esimerkki: Viikin ympäristötalo

Interaktiivinen kuva

Perustiedot

Rakennusvuosi2011
EnergiatehokkuusLähes nollaenergiatalo, E-luku: 85 kWhE/(m² a), ET-luku: 75 kWh/(m² a)
KäyttötarkoitusToimistorakennus
Koko6 700 m², 240 henkilön työtilat, kokoustiloja, kahvila sekä näyttelytila
SijaintiHelsinki
Rakennuttaja, toteuttajiaHKR-rakennuttaja

Rakenteet ja ulkovaippa

U-arvo
[W/(m²K)]
UlkoseinätBetonirunko0,17
Yläpohja0,09
Alapohja0,16
Ikkunat ja ovetEnergiatehokkaat lämpölasit, g-arvo 0,340,8
Ilmatiiviys n50 [1/h]0,56
Arkkitehtuurinen energiatehokkuusKoko rakennuksen muoto optimoitu päivänvalon, aurinkoenergian sekä jäähdytystarpeen minimoinnin perusteella simulaatioiden avulla. Rakennuksen valokuilut (2 kpl) siroavat päivänvaloa toimistotiloihin mikä vähentävät valaistuksen tarvetta. Päätyseinän ikkunoita ympäröi valoa heijastavat rakenteet, jotka vähentävät suoran ja häikäisevän valon määrää mutta lisäävät sirottua ja häikäisemätöntä valoa. Etelään suunnattu lasirakenteinen kasoisjulkisivu vähentää lämmityksen tarvetta lämmityskaudella ja varjostaa kesäisin.
Rakennuksen tilat on suunniteltu mahdollisimman muuntojoustaviksi. Välipohjat valettu pääosin paikan päällä hiilipäästöjen minimoimiseksi.

Ilmanvaihto ja ilmastointi

IV-koneetRakennuksessa on keskitetty, vyöhykekohtainen ja matalapaineinen koneellinen tulo-poistoilmanvaihto. SPF-luku 1,3 kW/m³/s. Ilmanvaihtoa ohjataan mm. lämpötilan sekä hiilidioksidipitoisuuden mukaan.
Lämmöntalteenotto (LTO)Tehokas, regeneratiivinen LTO, hyötysuhde 75 %. Myös wc-tilojen poistoilmasta otetaan lämpö talteen erillisellä järjestelmällä.
SFP-luku
Esilämmitys/ viilennysEsilämmitys tapahtuu kaukolämmöllä tai jäähdytetään kalliojäähdytyksellä.

Energiaratkaisut

LämmöntuottoKaukolämpö, laskennallinen tilojen ja ilmanvaihdon lämmitysenergiantarve 26 kWh/(m² a)
Lämpövaraajat
LämmönjakoTavalliset lämpöpatterit
Jäähdytys/viilennysJäähdytyspallkit (yksilöllinen säätömahdollisuus 1-2 °C) toimivat vapaajäähdytyksellä. Tontille on porattu porakaivoja (25 x 200 m) joiden viileä vesi viilentää tuloilmaa ja jäähdytyspalkkeja (esilämmittää tuloilmaa talvisin). 2 MWh/a pumpun sähkönkulutuksella on mahdollista tuottaa 68 MWh/a jäähdytysenergiaa. Rakennuksen ikkunavarjostukset ja suuntaukset on optimoitu jäähdytysenergian minimoisieksi. Kaksoisjulkisivuun on asennettu aurinkopaneeleita ikkunoita liialta auringonpaisteelta strategisiin kohtiin. Laskennallinen jäähdytystarve 10,6 kWh/(m² a) ja jäähdytystehon tarve 40 W/m². Jäähdytyspiikin nousu tämän korkeammaksi on edistetty myös sallimalla jäähdytys yöaikaan. Atrium tilaa ei jäähdytetä ollenkaan.
SähköenergiantuotantoRakennuksessa on 572 m² aurinkopaneeleja (julkisivut 500 m²) ja kattaa kesäisin lähes kaiken rakennuksen sähköenergiantarpeen. Aurinkosähköjärjestelmän teoreettinen huipputeho on 60 kWp ja arvioitu vuosituotto 45 MWh. Rakennuksessa on myös neljä 80 W tuuliturbiinia.
AutomaatioRakennuksen taloteknisiä järjestelmiä ohjataan kattavalla taloautomaatio- ja mittausjärjestelmällä.
Käytön energiatehokkuuten kannustavat tekijätYleisissä tiloissa on automaattiohjatut LED-valaisimet jotka palavat tarpeen mukaisella teholla KNX-tekniikan avulla. Käytössä on luonnonvalo- liike- ja aikaohjaus. Työpisteissä on kohdennettu valaistus. Portaiden käyttöä haluttu kannustaa arkkitehtuurisin keinoin. Aulassa näyttötaulu joka kertoo rakennuksen energiankulutuksesta ja -tuotannosta kävijöille ja käyttäjille reaaliaikaisesti.

Käytetyt lähteet

Energiatehokkaita esimerkkejä muualla verkossa

AiheLinkkiAineistotyyppiSisältö / TahoLinkitetty
Energiahankkeethttps://energiahankkeet.fi/Tietokanta
Energiakorjausesimerkkejä ympäri Suomen. [Aalto-yliopisto, Hki-kaupunki, Motiva, Isännöinti-, Kiinteistö- ja Lähienergialiitto, HSY, SYKE, Vaasan yliopisto]21.9.2023
BuildUphttps://www.buildup.eu/en/practices/casesTietokanta
[Kieli: EN]
Hunderds of cases all over Europe. [The European Portal For Energy Efficient Buildings]1.9.2020
Energia- ja materiaali LOIKKAhttps://www.energialoikka.fi/Tietokanta
Alusta hyvien ilmasto- ja kiertotalouskäytäntöjen ja esimerkkien esittelemiseksi. [Suomen ympäristökeskus SYKE]11.6.2020
EnergiaKokeilut.fi
Smart Energy Finland
http://energiakokeilut.fi/Tietokanta
Pilotteja, demonstraatioita, kokeiluja. Kaupungit, rakennukset, liikenne, toimintamallit, yritykset.11.6.2020
GreenEnergyCaseshttps://www.motiva.fi/ratkaisut/uusiutuva_energia/palvelut/greenenergycasesKarttapalvelu / portaali
Palvelusta saa tietoa ja siellä voi kertoa uusimmista energia-alan sovelluksista, suomalaisesta energiaosaamisesta ja mielenkiintoisista vierailukohteista. Vierailukäynnit kohteisiin on sovittava etukäteen kohteiden yhteyshenkilöiden kanssa. [Motiva]12.6.2020
Kestävän rakennetun ympäristön referenssithttps://figbc.fi/referenssit/Tietokanta
[Kieli: EN]
Green Building Council Finlandin yhteenkeräämiä kestävän rakennetun ympäristön parhaita esimerkkejä.3.9.2020
LÅGAN – För energieffektiva byggnaderhttp://marknad.laganbygg.se/Karttapalvelu / portaali [Kieli: SWE]
Passiivi- ja matalaenergiataloja Ruotsissa.1.9.2020
Nearly Zero Energy Hotels (neZEH)
EU-hanke
http://www.nezeh.eu/home/index.htmlTietokanta
[Kieli: EN]
neZEH encourages and proposes concrete solutions to EU hotel owners willing to become a nearly Zero Energy Hotel.11.6.2020
Repowermaphttp://www.repowermap.org/index.php?ln=fiKarttapalvelu / portaali
Uusiutuva energia ja energiatehokkuus lähiympäristössäsi. [EU, WWF]1.9.2020

Terveiset moderaattorille

Onko sinulla aiheesta uutta tietoa? Kiitos avusta! (Mikäli alle ei ilmestynyt palautelomaketta, kannattaa sivu ladata uudestaan tai lähettää palaute sähköpostiin posti @ eksergia.fi.)

CC BY-NC-ND 4.0 Esimerkki: Viikin ympäristötalo, jonka tekijä on eksergia, annetaan käyttöön lisenssillä Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen Lisenssi. Tätä lisenssiä täydentäviä käytön sallivia ehtoja voi löytyä sivulta Käyttöoikeudet ja lisenssit.