Esimerkki: Lantti

Interaktiivinen kuva

Perustiedot

Rakennusvuosi2012
EnergiatehokkuusNettonollaenergiatalo
KäyttötarkoitusOmakotitalo
KokoKaksi kerrosta, 4-5 h + k + s + viherkuisti + varastot, asuinpinta-ala 139 m², kerrosala 145,6 m²
SijaintiTampere
RakennuttajaTA-yhtymä Oy ja Aalto yliopisto

Rakenteet ja ulkovaippa

U-arvo
[W/(m²K)]
UlkoseinätLämpökatkaistu puurunko, rakennuksen kylmäsillat 50 % RakMK D5-tasosta, rakenteisiin on tutkimusmielessä integroitu kosteudenseurantajärjestelmä.0,085
Yläpohja0,07
Alapohja0,08
Ikkunat ja ovet0,7
Ilmatiiviys n50 [1/h]0,3
MassoitteluKompakti, suorakaiteen muotoinen rakennus

Ilmanvaihto ja ilmastointi

IV-koneetKoneellinen tulo- poistoilmanvaihto
Lämmöntalteenotto (LTO)Tehokas lämmön talteenotto, hyötysuhde 80 %
SFP-luku
Esilämmitys/ viilennys

Energiaratkaisut

LämmöntuottoAurinkokeräimet (tasokeräimet, 8 m2, kulma 61°, suunta 246) ja kaukolämpö. Noin 40 % lämpimän käyttöveden lämmityksestä saadaan aurinkokeräimillä, vuosituottoarvio 2 660 kWh.
Lämpövaraajat 1 lämminvesivaraaja, 300 l
LämmönjakoVesikiertoinen lattialämmitys
Jäähdytys/viilennys
Sähköenergiantuotanto40 kpl ja yhteensä 61 m² aurinkopaneeleja, tuottoarvio vuodessa 7 020 kWh, ylimääräinen sähkö valtakunnan verkkoon
AutomaatioTarkka ja reaaliaikainen energiankulutuksen, -tuotannon, sisäolosuhteiden (lämpötila) ja rakenteiden toimivuuden seuranta ja käyttöliittymä.
Käytön energiatehokkuutta kannustavat tekijätUlko-oven vieressä oleva kotona-poissa -kytkin laskee energiankulutuksen minimiin kun rakennuksesta poistutaan. Laiteryhmäkohtainen energiamittaus. Valaistus pääosin LED-valaisimilla.

Käytetyt lähteet

Linkkikirjasto

Kommentit

Onko sinulla aiheesta uutta tietoa? Nopeutat sivuston päivitystä kun annat vinkin lähteestä, josta luotettavaa tietoa löytyy lisää! Voit halutessasi myös itse muokata esitystä Wikipedian tavoin. Kiitos avusta! Mikäli alle ei ilmestynyt palautelomaketta, kannattaa sivu ladata uudestaan tai lähettää palaute sähköpostiin posti @ eksergia.fi.

CC BY 4.0 Esimerkki: Lantti, jonka tekijä on Eksergia.fi - Wiki-oppiaineisto energiatehokkaasta rakentamisesta, annetaan käyttöön lisenssillä Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen Lisenssi.